Saç Bakımı

Saç Bakımınız İçin Doğal Yöntemler
Saçların Çabuk Uzaması İçin: Bir adet turpu rendeleyip suda yarım saat kadar pişirip süzün. Elde ettiğiniz turp suyuna yumurta sarısı ilave edip iyice çırpın. Bulamaç haline geldikten sonra saçlarınızı ovarak yıkayın.
Koyu renk saçlı kişilerin uygulayabileceği bir başka bakım yöntemi ise aşağıda anlatılan bu karışımdır. İçinde su kaynayan genişçe bir tencerenin içine daha küçük bir kabı oturtun. Yarım çay fincanı ayçiçeği yağını, 1 çorba kaşığı kakao yağını, 1 çorba kaşığı susuz lanolini bu ikinci kabın içinde eritin. Bütün bu yağlar eriyince, kabı kaynar suyun içinden alın ve karışımı iyice çırpın. Bu karışımdan 1 çorba kaşığı kadarını alarak buna 1 çorba kaşığı su katın, iyice karıştırın. Bu sıvıyı ovarak başınıza sürün ve bu durumda 15 dakika ile yarım saat arasında bekleyin. Ardından saçınızı yıkayıp durulayın. Bu tedavi koyu renk saçlara yeni bir canlılık ve parlaklık verir.
Parlak saçlar için
1 yumurtanın sarısı ile 2 çorba kaşığı zeytinyağını karıştırın. Saç diplerine sürüp masaj yapın ve 10 dakika bekleyin. Şampuanla yıkayıp durulayın. Saçlarınızın parlak ve sağlıklı bir görünüm kazandığını göreceksiniz.
Besleyici maske
1 yumurta sarısı, 1 çay bardağı demlenmiş çay, 1 çorba kaşığı badem yağı ve 2 damla limon suyunu bir kapta karıştırın. Saç diplerinize sürüp masaj yaparak iyice yedirin. 10-15 dakika bekleyip şampuanla yıkayın.
Kepekli saçlar için
2 çorba kaşığı limon suyu veya sirkeyi 4 su bardağı suya ilave edip ılıtın. Saçlarınızı yıkadıktan sonra bu karışımla durulayın.
Derinlemesine temizlik ve parlak görünüm için
Saçlarınızı şampuanladıktan sonra bir fincan limon suyu ya da sirkeyi saçlarınıza döküp, masaj yaparak iyice yedirin. Ardından saçlarınızı durulayın. Saç kremi sürün ve yıkayın. Bu, saçlarınızdaki tüm kiri alır ve saçlarınıza nefis bir parlaklık verir. Bu yöntemi 2 haftadan önce tekrarlamayın.
Kepekli, dökülen ya da incelen ve kırılan saçlar için
Çemen tohumlarını çektirin ve geceden suya yatırın. Elde ettiğiniz macunu saç derisine masaj yaparak sürün ve 15-20 dakika bırakın. Yumuşak bir şampuanla yıkayın. Bu macun kepek, dökülen, incelen, kırılan saçlar ve kellik gibi sorunlara iyi gelir.
Yumuşak ve parlak saçlar için
Saçınıza uygun otu, yeter miktarda kaynayan suya atın ve yarım saat tutun. Buna çeyrek fincan elma sirkesini de ekleyerek iyice karıştırın. Saçlarınızı şampuanlayın. Karışımı saçlarınıza tekrar tekrar dökün.
Parlak saçlar için
Malzemeler: Bir portakal 1 çorba kaşığı bal Birkaç damla sandal ağacı yağı
Yapılışı: Portakalın suyu, su, bal ve sandal ağacı yağını karıştırın. Bunu şampuan sonrası durulamada kullanın.
Yıpranmış saçlar için
Malzemeler: Bir muz Birkaç damla badem yağı
Yapılışı: Muzu badem yağıyla karıştırın ve saçlarınıza masaj yaparak uygulayın. 15 dk kadar saçınızda bıraktıktan sonra, maden suyuyla durulayın. Ardından şampuanlayıp saç kremi sürün.
Kuru saçlar için
MMalzemeler: Bir çorba kaşığı bal Yarım fincan tam yağlı süt
Yapılışı: Balla sütü karıştırıp saç derisine masaj yapın ve 15 k bırakın. Yumuşak bir şampuanla yıkayın.
Dökülen saçlar için
Aşağıdaki malzemeler tek bir maske için değil, farklı maskelerde kullanılmak üzeredir. Bu nedenle yapılışları okursanız, her birinin ayrı maskeler olduğunu göreceksiniz.
Malzemeler: Zeytinyağı Bal Tarçın 2 yumurta Alfalfa Ispanak Kişniş Badem yağı Öncelikle yeşil yapraklı sebzeler, havuç, mango, kuru kayısı, tahıllar, brüksel lahanası ve mercimek içeren protein açısından zengin bir diyetle beslenin.
Yapılışı:
Maske 1: Zeytinyağı, bal ve tarçını karıştırarak bir macun hazırlayın. Bunu saç derisine masaj yaparak yedirin ve 15 dakika tutun. Yumuşak bir şampuanla yıkayın. Haftada 3-4 kez tekrarlayın. Saçları uzatmak için: Her gün alfalfa, taze ıspanak ve taze kişniş sularını karıştırıp için. Bu, saçlarınızın daha çabuk uzamasını sağlar.
Maske 2: Günde 2-3 kez saç derisine badem yağı sürün. Bu saçlarınızın daha fazla dökülmesini engeller.
Kırılan saçlar için
Malzemeler: Hindistancevizi yağı Misket limonu suyu
Yapılışı: Haftada iki kez, misket limonu suyuyla karıştırdığınız hindistancevizi yağını saçlarınıza sürün.
Elektriklenen saçlar için
Malzemeler: Bal
Yapılışı: Bir çorba kaşığı balı bir litre suyla karıştırıp, bunu şampuandan sonra durulama suyunda kullanın. Saçınızı her yıkadığınızda kullanın.
Saç Dökülmesi
Saç Bakımınız İçin Doğal Yöntemler
Saçların dökülmemesi için iki günde bir saç diplerinize masaj yaparak badem yağı sürün.
İki çorba kaşığı zeytinyağı, bir yemek kaşığı bal ve bir çay kaşığı tarçını iyice karıştırıp haftada iki kere saç diplerinize masaj yaparak yedirin. On beş dakika sonra saçlarınızı uygun bir şampuanla yıkayıp yumuşak bir havlu ile nemini alın ve saçlarınızı kendiliğinden kurumaya bırakın.
Üç kaşık zeytinyağını bir kabın içinde biraz ısıtın ve parmak uçlarınızla masaj yaparak saç diplerinize masaj yaparak yedirin. Daha sonra sıcak suyun içine batırıp sıktığınız nemli bir havlu ile saçlarınızı sararak havlu soğuyana kadar bekleyin. Havluyu çıkardıktan sonra on beş dakika daha bekleyin ve saçlarınızı uygun bir şampuan ile yıkayıp durulayın.

Saç Dökülmesi İçin Bitkisel Yöntemler

Devetabanı, papatya ve sarı kantaron karışımı – haftada 2-3 defa kullanılır.

 Devetabanı yaprakları - 2 yemek kaşığı
Sarı kantaron - 1 yemek kaşığı
Papatya - 1 yemek kaşığı

Yukarıdaki bitkileri karıştın, 1 litre sıcak su ekleyin, demlendirin, soğumaya bırakın. Bir pamuk yardımıyla saç derisine uygulayın. Saçlarınızı yıkamadan kurumaya bırakın, bu karışımı haftada en fazla 2-3 kez kullanarak saç bakımınızı yapabilirsiniz.

Atkuyruğu ve ısırgan otu kökü karışımı 

Tarla at kuyruğu - 1 yemek kaşığı
Isırgan kökü - 1 yemek kaşığı
Bitkilerin üzerine 5 kaşık alkol ekleyin, kapatın, karanlık bir yerde 1 hafta muhafaza edin. Sonra süzgeçten geçirin. Saçlarınızı yıkamadan önce pamuk yardımıyla maske olarak uygulayın.

Pıtrak ve devetabanı karışımı. – saçların ipeksi, dolgun olması için kullanılır. 

Pıtrak otu - 3 yemek kaşığı
Devetabanı yaprağı - 2 yemek kaşığı
Ihlamur çiçeği - 1 yemek kaşığı
Nane yaprağı ve çiçeği - 1 yemek kaşığı
Bitkilerin üzerine 1 litre sıcak su ekleyin, kapağını kapatın, 40 dakika demlendirin, ılık karışımla saçınızı yıkayın.

Adaçayı, gül vb. karışımı

Adaçayı yaprağı - 2 yemek kaşığı
Karahindiba yaprağı - 1 yemek kaşığı
Dul avrat yaprağı - 2 yemek kaşığı
Gül yaprağı - 1 yemek kaşığı
Lavanta çiçeği - 1 yemek kaşığı

Bitkileri karıştırın, 2.5 litre kaynar su ekleyin, üzerini kapatın, soğuyana kadar bekletin. Karışımla saçlarınızı yıkayın.

At pıtrağı, eğir ve söğüt reçetesi. – kuru ve yağlı saçlar için uygundur

At pıtrağı kökü - 2 yemek kaşığı
Eğir kökü - 1 yemek kaşığı
Söğüt kabuğu - 1 yemek kaşığı

Bitkilerin üzerine yarım litre ayçiçeği yağı ekleyin, üzerini kapatıp 7 gün karanlık bir yerde saklayın. Daha sonra sıcak buharda 10 dakika tutun, 3 saat daha bekletin. Sonra süzüp kavanoza alın. Saç derisine haftada 2-3 kez uygulayın. 

Soğan kabuğu, eğir kökü ve hatmi kökü karışımı. – saçlara ipeksi görünüm verir ve kepeklerden arındırır.

Kuru soğan kabuğu - 1 adet
Eğir kökü - 2 yemek kaşığı
Hatmi kökü - 2 yemek kaşığı
Bitkilerin üzerine 300 ml sıcak su ekleyin, 10 dakika buharda bekletin, daha sonra çıkarıp 2 saat dinlenmeye bırakın. Saçlarınızın rengi açıksa, karışımı saç derisine uygulayın. Saç renginiz koyuysa, saçlarınızı yıkadıktan sonra kurutmadan karışımı saçlarınıza uygulayın ve kurumaya bırakın.  

Kırmızı biber reçetesi. – kan dolaşımını hızlandırır, saçları canlandırır, ipeksi görünüm verir.

Saçlarınız hızla dökülüyorsa sıradakileri uygulayın: 1 ölçü kırmızı sivri biberin üzerine 8 ölçü alkol ekleyin, 25 gün karanlık bir yerde dinlendirin, 5 günde bir çalkalayarak karıştırın. Süzün. Karışımdan bir miktar alın, üzerine 10 ölçü su ekleyin karıştırın. Pamukla saç derisine uygulayın.

Kalendula, papatya vb. karışımı. – açık renkli saçlar için 

Solucanotu çiçeği - 1 ölçü
Kalendula (aynı safa) - 1 ölçü
Papatya - 1 ölçü
Alıç çiçeği - 1 ölçü
Pelin otu - 0,5 ölçü
2 yemek kaşığı karışıma 0,5 litre kaynar su ekleyin, 30 dakika kapağını kapatıp demleyin, süzüp saçlarınızı ortaya çıkan çayla yıkayın. Ayda 3-4 kez kullanılabilir.

Yumurta sarısı ve akı

Saçları yumurta sarısı ve akıyla yıkayabilirsiniz. Saçlarınızı ılık suyla ıslatın ve saç derinize yumurta karışımını sürün. 5 dakika bekletin. Daha sonra aşağıdaki şekilde hazırlanmış çayla saçınızı yıkayın.
Gül yaprağı - 1 tatlı kaşığı
Nane - 1 tatlı kaşığı
Adaçayı - 1 tatlı kaşığı
Bitkilerin üzerine 300 ml kaynar su ekleyin ve 5 dk bekletin. Saçlarınızı bu çayla yıkayın. Kurutmayın, kendi haline bırakın.

Evde Hazırlanmış Saç Parfümü

Saçlarınızı yıkadıktan sonra muhteşem kokmasını ister misiniz ?
Bu muhteşem kalıcı parfümü yapabilirsiniz.

Gerekli malzemeler

• 6 yemek kaşığı pudra halinde odun kömürü
• 5 yemek kaşığı lavanta yapımında kullanılan kokulu sakız
• 1 yemek kaşığı benzoin
• 1 yemek kaşığı nitrat
• 2-3 damla bergamot yağı
• 2-3 damla sandalağacı ( parfümlerde de kullanılan muhteşem bir esans)
• Zamk ağacından bir miktar zamk
Bu malzemeleri karıştırıp kevgirden geçirin sonrasında yağları ekleyin.
Potasyum nitratı ve biraz zamk ağacını ekleyin.Karışımı bir su buharında ısıtın ve kurumaya bırakın.
Nemli saçlarınızı dumanına tutun. Koku çok aromatik ve egzotik olacaktır.


Alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder